GINOP-2.2.1-15-2016-00009

szechenyi

2017 | 02 | 28.

SAJTÓKÖZLEMÉNY GYÓGYSZERIPARHOZ KAPCSOLÓDÓ KUTATÁS-FEJLESZTÉS A SOLVO BIOTECHNOLÓGIAI ZRT.-NÉL, UNIÓS TÁMOGATÁSSAL

A SOLVO Biotechnológiai Zrt. által vezetett konzorcium 560,72 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a „K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések” című pályázaton a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programkeretében. A 710,27 millió forintos összköltségvetésű projekt keretében reagens és szolgáltatás csomag kialakítására gyógyszerek abszorpciójának – disztribúciójának – metabolizmusának - eliminációjának (ADME) vizsgálatához.

A SOLVO Biotechnológiai Zrt., a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpont, a BioTalentum Tudásfejlesztő Kft. és a Biospirál-2006. Fejlesztő és Tanácsadó Kft. alkotta konzorcium vissza nem térítendő uniós támogatást nyert a „K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések” című pályázati kiíráson. A „Reagens és szolgáltatás csomag kialakítása gyógyszerek abszorpciójának – disztribúciójának – metabolizmusának - eliminációjának (ADME) vizsgálatához” című projektben gyógyszeriparhoz kapcsolódó biotechnológiai kutatás-fejlesztési tevékenység valósul meg.

A gyógyszerfejlesztés egyik legkritikusabb fázisa az úgynevezett abszorpció – disztribúció – metabolizmus és exkréció (ADME) vizsgálatok, mivel ilyenkor bizonyosodik be a legtöbb gyógyszerjelöltről, ha további fejlesztésekre nem alkalmasak. A kutatók azt vizsgálják, hogy a tervezett gyógyszermolekula felszívódik-e, illetve felszívodás után milyen szervekbe kerül, hogyan bomlik le és mennyi idő alatt hagyja el a szervezetet.

Ezekben a folyamatokban az úgynevezett transzporter fehérjék kulcs szerepet játszanak. A pályázat keretében a SOLVO Zrt. az MTA együttműködésével olyan új, biztonságosabb gyógyszerfejlesztési módszereket dolgoz ki, amiknek a segítségével hatékonyabban lehet vizsgálni a gyógyszermolekulák és transzporter fehérjék kölcsönhatását és így jobban megérthető a kölcsönhatások lehetséges következményei.

A projekt Szegeden valósul meg, 2016. május 2. és 2020. május 1. között.

További információ kérhető:
SOLVO Biotechnológiai Zrt.
http://www.solvo.com
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
+36 62 424 729